HeikkiPenttilä Lähiruokaa naapurituottajien maataloustuotteista naapurien ruokapöytiin

Miten se nyt menikään...

  • Miten se nyt menikään...

Olen pian kolme vuotta kirjoitellut somekanaviin kritiikkiä erilaisten julkisten toimijoiden merkityksestä ja työstä meidän pienten maaseudulla toimivien yrittäjien ja yritysten eteen. Kirjoitellut omiani ja taas kirjoitellut. Kanavissa on ollut ilahduttavasti peukuttajien lisäksi muutamia, jotka ovat ottaneet asiakseen kommentoida ja esittää omia näkökulmiaan. Muutaman olen päässyt jopa tapaamaan satunnaisesti tai jopa ihan kutsuttuna. Suurin osa seuraajista, joita datan perusteella on yllättävän paljon, on pysytellyt enemmän tai vähemmän tietoisesti hiljaa.

Pari päivää sitten ryhdyin ajatusleikkiin siitä, että mihin nämä julkisilla varoilla toimivat tahot tarvitsevat meitä pieniä yrityksiä.

Poliittinen voima johtaa tätä maata ja poliittinen tahto ojaa hallintoa toimimaan valitsemaansa suuntaan.  Hallinto päättää toimista ja ohjaa niiden käyttöä. 

Käytännön toteuttajana on mm. erilaiset oppilaitosten ym. pyörittämät hankkeet. Neuvontaorganisaatio(t) pitävät huolta jaossa olevasta rahapotista... Etujärjestö etujärjestää asioita Helsingin ja Brysselin väliä surffaillen.

Suomi on väärällään erilaisia maaseudunkin toimialayhdistyksiä ja muita organisaatioita. Jokaiseen tarkoitukseen taitaa löytyä ainakin yksi yhdistys...

Vanha näkemys on, että jo parinkymmenen henkilön toimisto pystyy työllistämään koko toimiston niin, että sinne ei tarvitse syöttää yhtään lisää ärsykkeitä...

Niin. Se ajatus. 

Tämä koko apparaatti on laitettu tekemään hyvää maaseudulle. Se on täynnä niitä parinkymmenen  hengen toimistoja, jotka sen lisäksi, että työllistävät itse itsensä, työllistävät myös toinen toisensa. Kalenterit on täynnä ja ilma puhetta sakeana. 

Mihin tämä apparaatti tarvitsee maaseudun pientä yritystä ja yrittäjää? 

Osaako joku vastata? Minä en enää osaa

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ehkä aihetta hieman sivuten:
Kuulin eräältä ihmiseltä, että elykeskukset järjestät viihde/kultturi/puuhakerhotoimintaa maaseudun asukkaille. Kertojan mielestä elykeskusten pitäisi järjetää työpaikkoja maaseudulle tai vähintäänkin kehittää jo toimivia elinkeinoja.
Oma käsitykseni kuullusta oli se, että elykeskus onkin päättänyt keskittyä maaseudulla saattohoitoon.

Käyttäjän HeikkiPenttil kuva
Heikki Penttilä

Tämä nk. Leader toimita on myös samanlaista puuhailunrahoittamistoimintaa. Taitaa jo jossain maamiesseurantalossa olla useampikin maalikerros hoidettuna kun ei ole keksitty muutakaan tekemistä ja budjetissa pullottaa rahaa. Itävallassa, joka on ollut yhtä kauan EUn jäsen, vastaavalla EUn välineellä on nostettu taantuneita maaseutualueita takaisin elävien kirjoihin aktivoimalla ja auttamalla yrityksiä käyntiin ja vauhtiin.

Toimituksen poiminnat