HeikkiPenttilä Lähiruokaa naapurituottajien maataloustuotteista naapurien ruokapöytiin

Suomen maaseutua ja ruokakulttuuria kehitetään niin maan p*rkeleesti :)

Suomalaisen maaseudun ja ruokakulttuurin eteen on viime vuosina poltettu €uro jos toinenkin ja lisää pitäisi vielä tuleen laittaa, että oikein kuluttajakin ymmärtäisi, kuinka hyvää ruokaa ja ruokakulttuuria täällä harjoitetaan laugh

Tässä näkemys ministeriön suunnalta tilanteesta ja tarvittavista toimista: 

No, hienoja sanoja hyvässä järjestyksessä mutta eikö jokin pieni yksityiskohta jää ketään muuta ihmetyttämään?

Missä on ne kylissä olevat pienet elintarviketuotannon yrittäjät ja yritykset, jotka rakentavat ja vaalivat suomalaista ruokaa ja ruokakulttuuria? Mistä syntyvät ne tulevaisuuden brändit ja vientituotteet ja yritykset?

Täältä löytyy kyllä valtakunnan, maakunnan ja kuntatasolta huomattavaa kehitystoimintaa, joka pyörii ruuan ympärillä. -Ympärillä mutta ei ytimessä. Lainsäädäntö on rakennettu niin, että toiminnan pitäisi kehittyä mutta samalla on rakennettu sellainen pykälähässäkkä, että pienet yrittäjät pärjäävät parhaiten omillaan kun ymmärtävät jäädä sen kehitysdiibadaaban ulkopuolelle ja keskittyvät vain omaan tekemiseensä.

Innovoimalla erilaisia tulevaisuuden ruuankuvausmassoja on toki saatu aikaan pari kotikutoista koiranoksennusta  kasvispohjaisista tuontikasviksista. Toinen niistä valittaneen lähipäivinä vuoden elintarvikkeeksiwink

 

Tänne on osin EUn suunnalta mutta pääosin omin voimin rakennettu hankekulttuuri, joka ruokkii vain itse itseään mutta ei tuota elinvoimaa ympärilleen. Tästä muutama esimerkki:

Hankkeilla yritetään rakentaa lyhyitä toimitusketjuja tuottajalta asiakkaan ruokapöytään mutta tätä toimeliaisuutta ei voida tukea jos ryhmään kuuluu alkutuottajia !?!? 

Jos valmista toimintaa pitäisi kehittää, ei sekään onnistu, kun se katsotaan vähittäiskaupaksi, joka sekin on osattu kirjata kiellettävän toimeliaisuuden piiriin.

Lakiin on kirjattu, ettei kehittämisestä saa olla hyötyä yrityksille?!?! Tarkoitus lienee ollut kirjoittaa, ettei hankerahaa saa käyttää yritysten käyttöpääomaan ?frown Tätä sanavalintaa vaalitaan, eikä kukaan ole sen tarkoitusta lähtenyt kyseenalaistamaan.

 

Huhuu, täällä me kaikesta huolimatta ollaan. Tehdään erilaisia ruokajuttuja ja kauppaa. Kattohuoneistossa toimii hankemaailma, joka katselee suuria linjoja, eikä ole meistä kuullutkaan mutta eipä anneta sen häiritä wink ja me täällä kivijalassa puuhailemme tuotteitamme. Ovi on täällä sisäpihan puolella, eikä ole oikein varaa laittaa tuonne kadun puolelle mainosta mutta koittakaahan löytää meidänkin verstaalle, täältä löytyy kyllä mitä hienompia tuotteita ja makuelämyksiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kehitetään niin... tuleepa mieleen, kuinka hyviä avomuikkukukkoja, ruisleipiä, ohrarieskoja, rönttösiä, lanttu- ja nauris- sekä pottukukkoja äitini on leiponutkin, osin myyntiin tilauksesta pienimuotoisesti, loput omalle väelle särpimeksi... on niitä mennyt maatilamatkailuvieraille kanssa vuosikymmenten saatossa. Kaikki juuri niin sopivan pientä, ettei vaan ole yrittäjän status päässyt vaivaamaan. Tämä viisasta.

Tuotteet on valmiina... olleet jo satoja vuosia. Miksi niitä täytyisi jotenkin vielä kehittää? Riittää, kun elintarvikeviranomaiset ja EU ei kiellä ihan kaikkea vaarallisena nauttia ;)

Käyttäjän NiinaHietalahti kuva
Niina Hietalahti

Tää on kyllä hyvä kirjoitus! Hankesekoilun kääntöpuolena on myös se, että kun pienten firmojen aikaa on hukattu huonosti suunniteltuihin ja toteutettuihin hankkeisiin, joiden tarkoitus on ollut hanke itse, niin yrittäjien luottamus ammattimaisesti tehtyyn palvelukehitykseen on nollissa. Toinen kulma on se, että ilmaiseksi saadun hanketyön jälkeen ammattailaisten työstä ei olla valmiita maksamaan. Lopputulemana on, että ei tapahdu mitään. Tää on surkea tilanne!

Toimituksen poiminnat